Ingen kjenner byen bedre enn vi som bor her

Vi ønsker å dele noen høydepunkter med deg her på Meyerhagen.no. Du vil få tips om våre lokale favoritter fra flere bydeler i Oslo fordi Meyerhagen ligger på den gamle Meyerløkka, en bydel med «kort vei til alt» i Oslo. Du kan gå til Bogstadveien, Grünerløkka eller Karl Johan på 5-10 minutter og «sentrum» på St. Hanshaugen ligger bare 300 meter unna. Trenger du å bevege deg andre steder finner du buss og trikk i umiddelbar nærhet til Meyerløkka. Vi er ca. 200-250 personer som bor i gårdene rundt Meyerhagen, som lever daglig i byen og vi har bestemt oss for å løfte frem det vi mener er det beste i Oslo. Våre favorittsteder vil oppdateres fortløpende fordi det er mye som skjer i byen. Meld deg på vårt nyhetsbrev eller følg med på vår blogg. Vi er glade i Oslo, byen vår er i rivende utvikling og byr på mange spennende overraskelser. Bare man vet hvor de finnes.

Parker

Kun få minutter unna ligger mange flotte parker som anbefales på det varmeste. Noen er velkjente mens andre er mindre kjente perler. Slottsparken er rett i nærheten og den er og blir flott. Vaktskifte er en favoritt for barna og i dammene er det yrende liv som fenger store og små. St. Hanshaugen er bydelens park og vår «hjemmebane». Den er fantastisk ved alle årstider. På vinteren er det en heftig akebakke, på sommeren en stor park med plass til alle, på høsten er trærne på sitt vakreste og på våren føles det som hele Oslo våkner til liv. I 2014 ble Tårnhuset på toppen totalrenovert og i 2016 ble bassenget og fontenen satt i stand igjen. Det har vi ventet lenge på og det spesielle huset har igjen blitt et verdig høydepunkt på toppen av parken. Mot Vulkan ligger parken Westye Egebergs friområde, den er spesielt fin på formiddagen med solen stigende i øst. Vannspeilet ved Damstredet er herlig på en varm ettermiddag og våre «egen» Pilestredet Park har mange fine områder. Ved Trefoldighetskirken ligger Schandorffs plass som egner seg til å betrakte bylivet, litt tilbaketrukket. Det prisbelønte parkområdet er designet av Østengen & Bergo, samme landskapsarkitekt som utformet Meyerhagen. På ettermiddagen er lyset fra Keysers gate mot Schandorffs plass helt spesielt. For tiden er parken stengt i forbindelse med oppussing i området. Til slutt må vi nevne Zetlitz gate, vår nærmeste nabogate. Gatetunet i Zetlitz gate er et brosteinsbelagt lekeområde med benker og beplantning. Biler kan også kjøre her men det går i sakte fart av hensyn til de lekende. Her møtes barn i gaten og voksne kan slappe av i ettermiddagssolen på en av benkene.

Det er bare å gå, så vil du oppleve Oslo på sitt beste. Nordover ligger St. Hanshaugen og Bislett. Det er hyggelige områder med spennende butikker, restauranter, kafeer og parker. En spasertur i parken på St. Hanshaugen er fin, uansett årstid. Mating av endene ved dammen er populært for barna. På toppen er det fin utsikt over Oslofjorden og Holmenkollen ligger «nærme» fra toppen av «haugen».

Østover er Vår Frelsers Gravlund, hvor mange av Norges mest kjente personer ligger begravet. Vannspeilet bak gravlunden ligger på toppen av Damstredet. Det er et eksempel på trehusbebyggelse som finnes en del steder i Oslo. Like i nærheten finnes nok et område med sjarmerende trehus. Telthusbakken går ned mot Vulkan området med Mathallen, restauranter og barer, kunst og kultur. Over Akerselva ligger Grünerløkka, kåret til en av de 10 mest spennende byområdene i verden.

Vestover ligger Holbergs plass, Slottsparken og Bogstadveien. En spasertur på Frogner er spennende. Flott arkitektur, hyggelig cafeer og butikker litt utenom det vanlige.

Sørover finnes bydelenes «torg», St. Olavs plass. Cafeen Tekehtopa har fin uteservering. Aksene fra St. Olavs plass går til «makthaverne»; Slottet i vest, St. Olavs kirke i øst og Oslo Rådhus i sør. Tidligere var det sjøutsikt fra St. Olavs plass. I dag er plassen et såkalt Shared Space hvor gående, syklende og kjørende møtes vennlig i sakte fart. Lysfontenen belyses i ulike farger. Plassen er omringet av japanske kirsebærtrær som blomstrer så fint tidlig på våren. En kort spasertur nedover Universitetsgaten fører til sentrum av Oslo og Karl Johans gate.

Cafeen Tekehtopa har fin uteservering. Foto: Kristian Lie

Cafeen Tekehtopa har fin uteservering. Foto: Kristian Lie

Deichmanske Bibliotek er en kjent og kjær nabo til Meyerløkka. Biblioteket har interessante arrangementer nesten hver eneste dag. Hvis du leter etter noe å fordype deg i er hovedbiblioteket et herlig skattekammer. Det er lett å være mange timer «i sin egen verden» på Deichman. Barneavdelingen anbefales på det varmeste. Hyggelig med et personale som bryr seg om barna og hjelper de i gang med å få økt interesse for bøkenes verden. I 2019 åpner nye Deichman i Bjørvika, et spektakulært prosjekt i Oslos helt nye bydel. Les mer om det nye biblioteket på bloggen til nye Deichman. Vi gleder oss til det nye står ferdig men vi vil helt sikkert savne det gamle ærverdige Deichman. Vi er også spent på hva bygningen skal brukes til etter 2019.

Havnepromenaden i Oslo åpnet 14. juni 2015. Det er en sammenhengende gå og sykkelpromenade fra Frognerkilen til Sørenga. Oslo transformeres til en by som byr på varierte opplevelser for små og store. Vi nevner spesielt Sørenga Sjøbad som er et imponerende anlegg med super beliggenhet «midt» i Oslo. Fra Meyerløkka er det kort vei enten du vil gå eller sykle (5 minutter så er du ved Operaen).

Sykle

Uansett type sykkel, du kan se det meste av Oslo i løpet av et par timer. Akerselva fører deg nord eller syd. Marka ligger bare 15 minutter unna og Bjørvika området når du på 5 minutter via den stilige broa over Oslo S ved stjernerestauranten Maaemo. Akerselva er en sammenhengende miljøpark fra Kjelsås til Bjørvika.

Vestover kan man raskt komme til Frognerparken og derfra kan man ta en tur på Bygdøy via den spektakulære Frognerbekkdalen med vill natur. Ta broa over E-18 bak Karenslyst Alle på Skøyen.

Østover via Grünerløkka er Tøyenparken og Tøyenbadet naturlige stopp på sykkelturen. Derfra er Kampen et interessant område og via Kværnerbyen kan man komme til Ekeberg eller prøve seg på den sjarmerende Svartdalsparken. Fra Tøyen går det fine sykkelstier til Økern og videre langs Trondheimsveien eller Østre Aker vei. Plutselig er man i Lillomarka og kan sykle til toppen av Grefsenkollen. Der er kanskje Oslos beste utsikt og kjøkkenet følger fint opp. Eller, ta deg over Alnabru og ta en tur til Østmarka. Et flott område med mange fine steder som Marikollen og Nøklevann som er et supert badested på sommeren.

Barnas favoritter

Barna digger å være sammen i Meyerhagen men noen ganger er det gøy å utforske andre steder i byen. Her er noen tips fra de små:

  • Ormen i Pilestredet Park
  • Bakgården på Katta videregående skole – Oslo Katedral Skole
  • Lille Sunniva lekepark
  • 37 bussen til Margarinfabrikken på Bjølsen
  • «Elven» gjennom Pilestredet Park
  • Slenghusken i Akersbakken
  • St. Hanshaugen akebakke og andedam

Kaffe

Oslo er kanskje verdens beste kaffeby. For et privilegium. Prøv ut Java, Fuglen eller Blings før du velger de kjente kjedene som også finnes i området. Østover etter Telthusbakken og over elva driver Tim Wendelboe sin kjente kaffeforretning.

Frokost og Lunsj

Lang frokost hjemme er herlig. Frokost på restaurant er enda bedre. Stadig flere steder i Oslo tilbyr frokost. For en luksus. Prøv Cafe Laundromat ved Bislett stadion, Villa Paradiso på Grünerløkka eller ta en utflukt til Bølgen & Moi på Briskeby. Et herlig sted på vinteren, foran peisen. Lunsj er mer en kjedelig matpakke. Prøv noe enkelt og godt på Blings, gourmetlunsj på Tekehtopa eller noe spennende på bydelsrestauranten Smalhans på St. Hanshaugen som har fått anbefaling i Michelin guiden.

Tekehtopa har en spesiell historie. Cafeen het tidligere Apotheket, oppkalt etter Rikshospitalets Apothek som var i lokalene da Rikshospitalet holdt til på Meyerløkka. Etter en diskusjon om bruk av det beskyttede navnet «Apotek» fant eieren ut at navnet skrevet baklengs var «lovlig». Folk i området bruker bare originalnavnet på cafeen.

Pizza

Lite slår en skikkelig pizza, ekte italiensk så klart. Arta Pazza i Parkveien eller Ullevålsveien (fint for venner, familie eller selskap) er helt super. Eller gå ned til Deichmanske og videre mot Youngstorget. Pizzaen på Hells Kitchen er en klassiker.

Sushi

Sushi får du overalt i Oslo, det handler om å velge de som er bra. Mange av de finner du rundt Meyerløkka. Eat Sushi & More i Akersveien og Sushi & Thai i Dalsbergstien er et par gode eksempler.

Matbutikker

Mathallen er kun 500 meter unna. Etter en kort spasertur gjennom funkisbebyggelsen Westye Egeberg kommer du til Vulkan, et revitalisert område med Norges første mathall, designhotell, spennende barer, konsertscene og restauranter. Et steinkast unna ligger Grünerløkka og Blå. Gutta på Haugen finnes både i Mathallen og på St. Hanshaugen så klart, med en ny og større butikk som bugner av godsaker. Pascal forbi Java har også spennende varer.

Hverdagshandel er enkelt for oss som bor i Meyerhagen. Nærbutikken Coop Extra, som vi kaller «kjøleskapet» fordi den ligger rett over gaten, har et godt utvalg av det meste. Søndagsåpen er den også. Savner du noe ligger Rema 1000 rett rundt hjørnet. I tillegg finnes det dagligvarebutikker både på St. Olavs plass og i Ullevålsveien. På Bislett finnes supermarkedet Coop Mega. De har et bredere utvalg generelt og ferskvaredisk.

Bar og restaurant

Happolati har overtatt lokalene til Ylajali og følger opp tradisjonen med å kalle opp stedene etter Hamsuns roman Sult.  På St. Hanshaugen ligger Smalhans som har fått rosende omtale. En bydelskro med bra priser på dagens. Vi anbefaler også den nyåpnede wok/thai resturanten Tunco i Bjerregaards gate. God mat til fornuftig pris og meget god service får du på kjøpet! Av barer kan den japanske baren Izakaya ved St. Olavs plass være verdt et besøk og drinkene på Kaffefuglen holder høy standard.

Trening inne

Sannsynligvis er det ingen steder som kan skilte med så mange treningssenter innenfor gangavstand, vi har talt hele 10 stykker som kan brukes i en hektisk hverdag. SATS sitt største senter ligger på Bislett, bare 5-10 minutter å gå. Treningshuset er rett i nærheten, de har også motstrømsbasseng. Sentrum Squash på Fredensborg er kun et steinkast unna. Eller prøv en løpetur inne på Bislett Stadion. Under tribunene finnes en løpebane med godt dekke som kan brukes året rundt. Eller en svømmetur på Bislet Bad, det klassiske badet som holder et høyt nivå etter den omfattende rehabiliteringen.

Trening ute

Lille Bislett er nylig ombygd til aktivitetsområde for barn, ungdom og voksne. Her er det fotballbane, ballbinge, basketballbane og treningsapparater for styrke. På St. Hanshaugen finnes det et eget område med treningsapparater for styrketrening og bordtennisbord. Løping eller sykling i byen gir en herlig frihetsfølelse. St. Hanshaugen er en klassiker, med mange alternative ruter og kombinasjonsmuligheter. Både langdistanse og intervall kan kjøres på «haugen». Akerselva er et treningsmekka. En perle i Oslo med høydepunkter på løpende bånd. Aamodt bru, Mølla foss, Nydalsparken, badeplassen på Frysja, Stilla ved Teknisk Museum er eksempler på steder som kan oppleves. Det er bare opp til deg…